SEO maximaliseren met permalinks
Elke site-eigenaar wil dat zijn pagina bovenaan in een zoekmachine staat, ook wel Search Engine Results Page (SERP) genoemd. Om daar te komen, zijn echter veel bewegende delen nodig: trefwoorden, posttitels en nog veel meer. In de strijd om al deze factoren vast te stellen, is het gemakkelijk om iets door de kieren te laten glippen, zoals de ‘permalinks’ van je pagina’s.
Een sterke, voor zoekopdrachten geoptimaliseerde en gebruiksvriendelijke URL-indeling maakt het voor gebruikers gemakkelijk om links naar je site te delen en helpt zoekmachines je pagina’s te vinden, scannen en rangschikken. Dit leidt op zijn beurt tot hogere posities in zoekmachines en meer verkeer naar de site.
In dit bericht laten we je precies zien hoe je de permalinks van een site kunt verfraaien voor zoeken. We zullen dan enkele praktische tips delen voor het optimaliseren van URL’s en het plaatsen van die felbegeerde topposities!
Een inleiding tot permalinks
Een permalink is gewoon een andere naam voor de URL van een pagina op de website. Het is de reeks tekst die je in de adresbalk typt om op internet te navigeren. Deze links veranderen nooit – tenzij je ze opzettelijk verandert – vandaar de naam.
Meestal bevat een permalink het Top Level Domain (TLD) van de site, evenals een beschrijving van de specifieke pagina waarnaar het verwijst.
De structuur en inhoud van je permalinks zijn om een aantal redenen belangrijk:
- Ze fungeren als het adres voor de site. Een schone, gedenkwaardige permalink maakt het gemakkelijker voor gebruikers om terug te keren naar een pagina die ze leuk vinden, of deze met anderen te delen. Sterke permalinks vallen ook meer op in SERP’s.
- Permalinks helpen zoekmachines je pagina’s te vinden en te indexeren. Beknopte, beschrijvende permalinks maken het voor een zoekmachine veel gemakkelijker om je pagina aan een zoekopdracht te koppelen. Aan de andere kant kunnen zwakke links ervoor zorgen dat je pagina’s onder in een SERP worden begraven (als het zelfs de eerste pagina maakt).
Er zijn verschillende formaten voor permalinks die grote voordelen kunnen bieden voor User Experience (UX) en Search Engine Optimization (SEO). Helaas houdt dit meestal in dat de standaardinstelling moet worden gewijzigd, wat gemakkelijk over het hoofd wordt gezien.
Hoe je SEO kunt maximaliseren met permalinks
De standaard permalink-structuur op veel sites, waarbij WordPress een relevant voorbeeld is, bevat een pagina-ID-nummer, bijvoorbeeld: www.jouwpagina.com/?p=123 . Dit is niet handig voor bezoekers of zoekmachines, omdat het hen niets vertelt over de inhoud van de pagina. Gebruikers zullen nooit onthouden welke pagina ze hebben bezocht en omdat de link op spam lijkt, is de kans groot dat deze wordt genegeerd.
Door de permalink-structuur op deze standaard laten staan, is een zekere manier om elke SEO-strategie te ondermijnen. Gelukkig biedt een Content Management Systeem (CMS) een keuze uit permalink-formaten die snel op elke pagina op de site kunnen worden toegepast.
Enkele veel voorkomende permalink-indelingen zijn:
- Post naam. Deze indeling gebruikt simpelweg de berichtnaam die je aan de pagina toewijst als de URL, en voegt deze toe na de domeinnaam van de website. Bijvoorbeeld: jouwpagina.com/postnaam.
- Dag en postnaam. Bevat de volledige datum vóór de postnaam. Bijvoorbeeld: jouwpagina.com/2024/7/12/postnaam .
- Naam van maand en bericht. Hetzelfde als hierboven, maar met alleen het jaar en de maand.
- Op maat. De keuze hier is aan jouw.
Een berichtnaam of een aangepast formaat is over het algemeen de beste keuze voor zowel leesbaarheid als SEO-doeleinden. Het gebruik van de postnaam zorgt ervoor dat de permalink beschrijvend en relevant is voor het onderwerp dat op de pagina wordt besproken. Het hebben van trefwoorden in de URL helpt zoekmachines ook om de pagina correct te indexeren en te rangschikken, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan meer verkeer.
Met een aangepast formaat daarentegen kun je je links nog beknopter en gerichter maken, terwijl je een consistente structuur opzet die gemakkelijk te navigeren en te onthouden is voor gebruikers. Hieronder vind je nog vijf aanvullende tips om het onderste uit de kan te halen:
1. Neem relevante zoekwoorden op
Zoals je tot nu toe misschien hebt afgeleid, is je permalink een andere kans om je SEO een boost te geven. Probeer daarom de door jou gekozen paginatrefwoorden in je permalink te plaatsen. Als je niet weet wat de belangrijkste zoekwoorden zijn, kunnen SEO-tools zoals Yoast SEO helpen om hier achter te komen.
Als je hebt gekozen voor een aangepaste permalink-indeling, zorg er dan voor dat je de meest relevante zoekwoorden voor de pagina of het bericht in kwestie opneemt. Als je een indeling gebruikt die is gebaseerd op de naam van het bericht, moet je ervoor zorgen dat deze ook de belangrijkste trefwoorden bevat.
Dit zorgt ervoor dat de permalink relevant is voor het paginaonderwerp en geeft je wat extra trefwoorddichtheid voor zoekmachines.
2. Gebruik koppeltekens in je links
Deze is eenvoudig te begrijpen. Goede permalinks zijn gedeeltelijk afhankelijk van de leesbaarheid, en een met meerdere woorden moet gemakkelijk te lezen zijn.
Scheid de woorden in je permalink daarom met een koppelteken, in plaats van ze samen te laten lopen. Gebruik bijvoorbeeld website.com/deze-publicatie in plaats van website.com/publicatie .
Dit maakt de permalink veel gemakkelijker te lezen voor menselijke gebruikers, en kan zoekmachines ook helpen de link te verwerken.
3. Hou je links kort
De links die het hoogst scoren op SERP’s, zijn gemiddeld ongeveer 60 tekens. Als zodanig is dit ook een goed doelwit voor je permalinks.
Zelfs als je dat doel niet specifiek kunt raken, hebben kortere links waarschijnlijk minder fluff en sterkere zoekwoorden (aangezien ruimte duur is). Bovendien zijn ze ook gemakkelijker voor gebruikers om te lezen, onthouden en delen.
Om permalinks korter te maken, verwijder je onnodige woorden, met name stopwoorden zoals ‘van’, ‘om’, ‘naar’ en ‘van’. Voeg ook alleen de meest essentiële woorden toe om de pagina te beschrijven. Bijvoorbeeld, in plaats van www.website.com/hoe-verbeter-ik-permalink-SEO , gebruik www.website.com/permalink-SEO .
4. Vermijd datums in je permalinks
Je zult vaak zien dat permalinks een jaar in de vorm van een jaar bevatten, vooral voor lijstjes als ‘Beste WordPress-thema’s voor 2020′. Op het eerste gezicht is dit logisch.
Datums in permalinks hebben echter relatief weinig SEO-waarde op de langere termijn en kunnen het organische verkeer zelfs behoorlijk schaden. Hier zijn een paar redenen waarom:
- Ze verlengen de permalink, waarvan we hebben geleerd dat die slecht is.
- Ze voegen een ‘vervaldatum’ toe aan anderszins altijd groene inhoud;
Lezers kunnen de datum zien en denken dat de pagina verouderde informatie bevat, zelfs als deze nog steeds volledig relevant is.
Houd om deze redenen vast aan een eenvoudig berichtnaamformaat of bouw je eigen structuur zonder datums. Hoewel je misschien wegkomt met het gebruik van datums in je ‘naaktslak’ (dwz het beschrijvende element van je permalink), zal dit alleen geschikt zijn voor een handvol situaties.
5. Blijf bij een consistente structuur
Onze laatste tip heeft niet per se een grote impact op SEO, maar het verbetert UX sterk. Simpel gezegd, houd je permalink-structuur consistent op een site-brede basis. Dit geeft lezers iets wat ze kunnen verwachten en laat ze op elk moment gemakkelijk begrijpen waar ze zich op de site bevinden. Dit maakt het gemakkelijker voor terugkerende gebruikers om op de site te navigeren en kan organisch verkeer naar pagina’s stimuleren.
Dus, ongeacht de structuur die je kiest voor de permalinks van de site, zorg ervoor dat deze consistent is op de hele site. Om consistentie te garanderen, moet je een permalink-structuur kiezen voordat je in alle andere details duikt. Het zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen.