Automatische updates voor WordPress uitschakelen

WP Automatische Updates

WordPress en automatische updates

Wist je dat een WordPress website standaard de core automatisch update? In bepaalde gevallen betreft dit ook plugins en thema’s. Ondanks dat het goed voor de veiligheid is dat met name de WordPress core altijd wordt geüpdate zodra er een nieuwe versie is, bestaat er ook een kans dat je website hierdoor ineens niet meer (volledig) naar behoren functioneert. 

Dit laatste wil je zeker niet hebben wanneer het ook een WooCommerce webwinkel is, dit zou je namelijk klanten en omzet kunnen kosten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je de fout pas veel later ontdekt waardoor je geen recente backup meer hebt die kan worden teruggeplaatst.

In dit artikel leggen we je uit hoe je automatische updates in de basis en iets geavanceerder kan uitschakelen. Zo heb je zelf de volledige controle en kun je handmatig updates uitvoeren.

Waarom WordPress automatisch wordt bijgewerkt

WordPress werkt om veiligheidsredenen automatisch de kernsoftware van WordPress bij.

Soms kan het ook een plug-in of thema bijwerken om een mogelijke bedreiging op te lossen. Een WordPress-plug-in of -thema kan bijvoorbeeld worden bijgewerkt om een kritieke kwetsbaarheid te verwijderen. Als die plug-in of dat thema door veel websites wordt gebruikt, kan het WordPress-kernteam daarvoor een automatische update uitbrengen.

Afgezien van die situaties, laat WordPress jouw beslissen wanneer je updates wilt installeren. We raden af om automatische WordPress-updates uit te schakelen. Ze zijn een belangrijke beveiligingsfunctie. In sommige zeldzame situaties kunnen updates je website echter beschadigen of de functionaliteit ervan beïnvloeden. Dit kan ertoe leiden dat je zaken, bestellingen en klanten verliest.

Als je zeker weet dat je handmatige updates zelf kunt beheren, kun je de automatische updates veilig uitschakelen in de WordPress site.

De voor- en nadelen van automatische updates

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van automatische updates. Op die manier kun jij het beste beslissen of je de automatische updates op de site wilt uitschakelen.

Voordelen van automatische updates in WordPress

Automatische updates zijn geweldig voor WordPress-beveiliging. Veel gebruikers vergeten hun plugins of hun kern WordPress-installatie bij te werken.

Met automatische WordPress-updates ingeschakeld, hoef je je zich geen zorgen te maken over het bijwerken van de site wanneer er een kleine update voor WordPress wordt uitgebracht. Deze worden naar buiten geduwd voor onderhouds- en beveiligingsdoeleinden.

In het verleden waren automatische updates iets dat je alleen kreeg door te betalen voor beheerde WordPress-hosting . Nu zijn ze voor iedereen beschikbaar (althans voor kleine releases).

Je weet ook dat als er een cruciaal beveiligingsprobleem is met WordPress of een populaire plugin, WordPress automatisch wordt bijgewerkt. Zelfs als je het druk heeft of niet thuis bent, blijft de WordPress site dan veilig.

Als je veel sites hebt, kunnen automatische updates je ook behoorlijk wat tijd besparen. En zelfs als je maar één site hebt, geeft het je de gemoedsrust te weten dat WordPress voor deze dingen zorgt, zonder zelf iets te hoeven doen.

Nadelen van automatische updates in WordPress

Het kernteam van WordPress dat verantwoordelijk is voor het vrijgeven van updates, zorgt ervoor dat het probleemloos verloopt. Er is echter een kleine maar bestaande kans dat automatische updates je site kunnen beschadigen. 

Als WordPress het ooit nodig heeft gevonden om een beveiligingsupdate uit te brengen voor een thema dat je gebruikt, is er een kans dat het je website kapot maakt. Dit is met name van toepassing als jij jouw themabestanden hebt gewijzigd.

Automatische updates van plugins kunnen mogelijk ook je site beschadigen. Er zijn gewoon te veel variabelen, zoals verschillende serveromgevingen en plugin combinaties. 

Nu is het belangrijk om te weten dat deze updates de overgrote meerderheid van websites niet zullen breken. Toch heb je misschien het gevoel dat je het risico niet wilt nemen.

Een ander nadeel is dat je na het uitschakelen niet altijd automatisch een melding krijgt wanneer je site moet worden bijgewerkt.

​​Updates beheren met Easy Updates Manager plugin

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door de plugin Easy Updates Manager te installeren en te activeren.

Zodra de plug-in is geactiveerd, ga je naar Dashboard  > Updates-opties om de instellingen te configureren (zie ook onderstaande afbeelding ter illustratie).

Update opties in WordPress

Je kunt ervoor kiezen ‘Alle updates uitschakelen’, maar we raden deze optie niet aan. Vooral omdat het zal voorkomen dat alle update meldingen worden weergegeven.

In plaats daarvan moet je de gewenste instellingen kiezen. Je kunt de automatische updates van plug-ins en thema’s uitschakelen, maar laat de standaard kern automatische updates van WordPress ingeschakeld.

WordPress update opties

Opmerking: als je ‘Plug-in-updates uitschakelen’ en ‘Thema-updates uitschakelen’ kiest in plaats van ‘Automatische updates uitschakelen’, zie je de update meldingen niet eens in jouw plug-ins en themalijsten.

Easy Updates Manager houdt een logboek bij van wat er is bijgewerkt, dus als er iets kapotgaat op je site, kun je dan teruggaan naar een eerdere werkende versie via JetBackup. Om dit te bekijken, ga naar Dashboard > Updates-opties en klik vervolgens op het tabblad ‘Logboeken’.

Updates uitzetten zonder een plugin te gebruiken

Wat als je geen plug-in wilt gebruiken? Je kunt automatische updates in WordPress uitschakelen door onderstaande regel code aan je wp-config.php bestand toe te voegen:

1
define('WP_AUTO_UPDATE_CORE',false );

Hiermee worden alle automatische WordPress-updates uitgeschakeld.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je altijd even een kopie maakt van het originele wp-config.php bestand alvorens je deze gaat aanpassen en bewerken. In het geval er dan iets mis gaat, kun je deze gemakkelijk en snel terugplaatsen. 

Als je kleine kernupdates wilt ontvangen, maar thema- en plug-in updates wilt uitschakelen, kun je dit doen door de volgende filters toe te voegen aan het functions.php- bestand van het thema of in een site-specifieke plug-in .

Schakel automatische updates van WordPress-plug-ins uit:

1
add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_false' );

Schakel automatische WordPress-thema-updates uit:

1
add_filter('auto_update_theme','__return_false');

Samenvatting

Voor de meeste beginners en de overgrote meerderheid van relatief simpele en kleine WordPress-websites zijn automatische updates meestal onschadelijk en kun je deze dan vaak beter wel aan laten staan. 

Als je echter een online winkel hebt of geen zaken wilt verliezen vanwege een kapotte site, kun je automatische updates beter uitschakelen. Zorg er echter voor dat je deze updates tijdig handmatig installeert om zo de veiligheid van de website wel te blijven garanderen.

Heb je hier zelf geen tijd voor of wil je het gewoon liever uitbesteden? Kijk eens naar onze WordPress onderhoudsmogelijkheden. Wij bieden zowel onderhoud aan voor WordPress als WooCommerce websites waarmee we je helemaal kunnen ontzorgen.

Neem gerust contact met ons op in het geval je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, je website of iets geheel anders. We staan dagelijks voor je klaar!

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates en leer de nieuwste mogelijkheden.

Gerelaterde artikelen