De voordelen van Captcha op WordPress websites

Google ReCaptcha

De voordelen van Captcha op je WordPress website

CAPTCHA’s worden vaak gebruikt op websites om te voorkomen dat door hackers geprogrammeerde bots ongeautoriseerde toegang krijgen tot de services van een website. Als je plotseling een stortvloed aan spam-e-mails hebt ontvangen, of als je aanmeldingsformulieren of ticket formulieren een stortvloed aan reacties hebben ontvangen, is je site hoogstwaarschijnlijk gekaapt door een bot dan wel iemand die handmatig vele keren deze acties of formulieren invult.

Deze blog gaat dan ook wat verder in met uitleg over wat captcha is, waarom het handig kan zijn en hoe je dit ook op je eigen WordPress website kunt installeren en activeren.

Wat is Captcha?

Captcha is een tool die middels een simpele test / controle onderscheid kan maken tussen een mens en een robot of bot. Het begint als een reeks vage en uitgerekte letters en woorden op een paneel. Gebruikers worden vervolgens gevraagd om de geïdentificeerde verduisterde tekst in te voeren. Hoewel veel website-eigenaren de waarde van Captcha begrijpen bij het verminderen van ongeoorloofde toegang en Spam, irriteert het hebben van captcha ook sommige bezoekers van de site, vooral die met een handicap. Hierdoor is dit niet voor elke doelgroep een ideale oplossing en kiezen sommige website eigenaren er voor hier geen gebruik van te maken.

ReCaptcha door Google

Google stelde reCaptcha gratis ter beschikking aan website eigenaren en bedrijven in ruil voor het gebruik van de testgegevens om het identificatiesysteem van Google Maps te trainen en te verbeteren. reCaptcha verbeterde de gebruikerservaring door de gebruiker simpelweg te vragen het vakje aan te vinken om te bevestigen dat ‘ik geen robot ben’, en als er enige twijfel is, wordt een afbeelding raster weergegeven waarin de gebruiker wordt gevraagd een functie te identificeren voor verdere controle en bevestiging. Dit is een methode die veel de voorkeur had boven het raden van vage en uitgerekte letters en cijfers.

Om het nog gemakkelijker te maken, heeft Google onlangs “invisible reCaptcha” gelanceerd. Het beoordeelt de interactie met een pagina met behulp van gegevenspunten om te bepalen of de gebruiker een bot of een mens is. Deze tool analyseert belangrijke gedragsaspecten zoals typ gedrag, spelfouten en tijdsduur om een formulier in te vullen als een vorm van validatie.

Omdat niemand echter volledig begrijpt hoe Google de gegevens verwerkt, is het nog steeds geen populaire methode, dit zal mogelijk in de nabije toekomst nog weer kunnen veranderen.

De voordelen van Captcha op een rij gezet

Het primaire doel van Captcha is om te voorkomen dat bots valse verzoeken indienen! Hier zijn enkele bekende redenen waarom u een captcha op uw website zou moeten gebruiken:

 • Je kunt voorkomen dat hackers bots gebruiken om je online peilingen te beantwoorden, waardoor de uitkomst oprecht en eerlijk blijft en niet kan worden gemanipuleerd.
 • Je kunt voorkomen dat spam, ongewenste opmerkingen en links op inhoudspagina’s verschijnen.
 • Om je gebruikers een veilige online winkelervaring op de website te bieden, moet je voorkomen dat hackers gevoelige informatie stelen, zoals inloggegevens.
 • Filtert geautomatiseerd verkeer, wat betekent dat je kunt voorkomen dat meerdere ongewenste e-mailaccounts worden gebruikt om de site te hacken.

Captcha eenvoudig toevoegen aan je WordPress site

Nu je begrijpt hoe Captcha je kan helpen ongewenst verkeer te stoppen en spam te verminderen, is het tijd om het in actie te brengen op je website. Captcha kan aan je WordPress-site worden toegevoegd met behulp van de Google Captcha-plug-in. Leer hoe je in een paar eenvoudige stappen CAPTCHA-beveiliging aan een WordPress-site kunt toevoegen:

 1. Login op je WordPress website met beheerdersrechten.
 2. Ga binnen het dashboard naar de ‘Plugins’ pagina en klik op ‘nieuwe toevoegen’.
 3. Zoek in het zoekveld op ‘Google captcha’ en klik op ‘zoek plugins’.
 4. Selecteer de ‘Google Captcha (reCAPTCHA)’ plugin en klik op installeren en activeren.
 5. Je vind de plugin nu terug in het linker menu van het dashboard, klik daar op ‘instellingen’.
 6. Klik hier op ‘registratie’ en volg de weergeven instructies voor de activatie.
 7. Klik op ‘opties’, selecteer hier de gewenste functies voor je website en daarna op opslaan.
 8. CAPTCHA is nu geactiveerd en actief op je website, je kunt de werking controleren door een reactie te plaatsen op een blogpost (WordPress controleert altijd reacties op blogs).

Zit je nog met vragen naar aanleiding van deze blog dan wel over iets geheel anders? Neem gerust contact met ons op of plan een terugbel verzoek in. Wij zullen je op werkdagen en tijdens kantoor uren dan doorgaans binnen een half uur bij je terugkomen!

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates en leer de nieuwste mogelijkheden.

Gerelaterde artikelen