Het verschil tussen een categorie en tag
De meeste mensen weten uit ervaring natuurlijk wel dat je zowel een categorie als tag selectie optie hebt wanneer je een nieuwe blogpost maakt in je WordPress website.
Wat veel mensen alleen vaak niet weten is hoe ze nu eigenlijk van elkaar verschillen. In dit artikel gaan we je dat uitleggen zodat je ze in de toekomst altijd zo goed mogelijk kunt toepassen en gebruiken. Daarnaast leggen we uit hoe deze van invloed kunnen zijn op SEO resultaten.
Dit laatste draagt ook een extra steentje bij aan de resultaten in de zoekmachines zoals Google!
Wat is het verschil tussen categorie en tag?
Categorieën zijn bedoeld voor een brede groepering van je berichten. Beschouw deze als algemene onderwerpen of de inhoudsopgave voor jouw WordPress website of WooCommerce webwinkel. Categorieën zijn hiërarchisch, wat betekent dat je ook subcategorieën kunt maken.
Tags zijn bedoeld om specifieke details van jouw berichten te beschrijven. Beschouw deze als de indexwoorden van je site. Ze laten je de inhoud micro-categoriseren. Tags zijn niet hiërarchisch.
Deze blogpost valt bijvoorbeeld in de categorie ‘WordPress’. Zo kun je met deze categorie alle berichten terugvinden die relevant zijn tot WordPress. Een ander voorbeeld kan een recepten website zijn waardoor je makkelijk en snel alle toetjes kan vinden in de categorie ‘desserts’.
Dit bericht heeft daarnaast ook allerlei tags, ondanks dat deze niet zichtbaar zijn op de blogpost pagina zelf. Ze helpen je echter wel om relevante zoekopdrachten te vinden wanneer je gebruik maakt van de zoekfunctie binnen de blog sectie op de website.
In het geval je jouw bericht geen categorie toewijst, wijst WordPress het automatisch toe aan de standaardcategorie. Normaal gesproken heet deze standaard ‘uncategorized’ echter kun je de naam hiervan ook wijzigen, iets wat handig is wanneer je veelal van dezelfde categorie gebruikt.
Opmerking: Standaard hebben alleen blogposts categorieën en tags in WordPress. Je kunt echter met onder andere deze plugin ook categorieën en tags toevoegen aan normale WordPress pagina’s. Doe dit alleen met ervaring en wanneer het echt meerwaarde biedt voor je website.
Hoeveel WordPress categorieën moet ik hebben?
Er is geen specifiek aantal categorieën dat je zou moeten hebben. In de meeste gevallen wil je ergens tussen de 5 en 10 hebben om je berichten correct en zorgvuldig te categoriseren. Hiermee zorg je dat het voor bezoekers makkelijk is door de site te navigeren en lezen.
Categorieën zijn bedoeld om een grote groep berichten te omvatten. Je kunt ook subcategorieën en tags gebruiken om je berichten in kleinere groepen op te splitsen.
Als je pas recentelijk met je website of blog bent begonnen hoef je niet gelijk een perfecte lijst te hebben. Kies er gewoon tussen de 3 en 5 brede categorieën en breidt dit in de loop der tijd verder uit qua details.
In het eerdere voorbeeld van recepten zou je naar verloop van tijd een subcategorie kunnen maken voor bijvoorbeeld glutenvrije recepten. Op deze manier zal het voor bezoekers ook wederom makkelijker zijn door de website te navigeren en relevante inhoud te vinden.
Kan ik een post aan meerdere categorieën toewijzen?
Met WordPress kun je een bericht in meerdere categorieën plaatsen. Dit kunnen meerdere bovenliggende categorieën zijn, of een bovenliggende categorie plus een subcategorie of subcategorieën.
Het hebben van meerdere categorieën zal je SEO niet ten goede komen. Je moet berichten alleen aan meerdere categorieën toewijzen als dit het meest logisch is voor uw lezers.
Het is mogelijk dat het plaatsen van een bericht in meerdere categorieën enkele SEO-problemen kan veroorzaken vanwege dubbele content.
Als je meerdere categorieën gebruikt, probeer dan te vermijden dat je één bericht in twee of meer hoofdcategorieën (bovenliggende) plaatst. Elk bericht moet binnen één hoofdcategorie passen.
Is er een limiet bij het gebruik van tags in een post?
WordPress zelf heeft geen limiet voor het aantal tags dat je op elk bericht kunt hebben. Je kunt mogelijk 1000 of meer tags aan een bericht toewijzen!
Dat raden we echter zeker niet aan.
Het doel van tags is om gerelateerde berichten aan elkaar te koppelen. Beschouw ze als een indexgedeelte in een boek. Elke tag is als een trefwoord in de index.
Tags zijn handig voor gebruikers die op je website zoeken. Sommige plugins die gerelateerde berichten weergeven, gebruiken tags om ze te helpen erachter te komen welke onderwerpen gerelateerd zijn.
We raden je aan om normaal gesproken maximaal 10 tags per bericht te houden.
Categorieën vs Tags: Wat is het beste voor de SEO?
Zijn er voordelen voor WordPress SEO bij het gebruik van categorieën in plaats van tags of omgekeerd? Het korte antwoord is nee.
Categorieën en tags hebben beide verschillende doeleinden. Je moet categorieën gebruiken, maar je hoeft geen tags te gebruiken als je dat niet wilt. We raden je echter aan beide op de juiste manier te gebruiken om lezers te helpen bij het navigeren op je WordPress website.
Uiteindelijk moet je de website ontwerpen met gebruikers in gedachten. Alle zoekmachines willen gebruikers de inhoud laten zien die voor hen het nuttigst is en meest makkelijke om te navigeren.
Dit betekent dat je door de inhoud te ordenen voor de beste bruikbaarheid, je ook betere SEO resultaten zult krijgen in de zoekmachine resultaten.
Samenvatting
We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het begrijpen van categorieën versus tags en de best practices voor SEO voor het sorteren van je inhoud.
(….hier komt nog iets….)
Neem ook gerust contact met ons op in het geval je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, je website of iets geheel anders. We staan dagelijks voor je klaar!