WordPress website sneller maken: de plugin factor

Screenshot from LiteSpeed Cache and Page Links to

Een van de fraaie zaken bij WordPress is dat je maar zelden zelf code hoeft te schrijven, immers er zijn meer dan 56.000 gratis plugins alleen al bij wordpress.org en dan nog duizenden elders. Jammergenoeg zijn niet alle plugins geschreven met performance als belangrijk uitgangspunt. We hebben bij Hoasted verschillende plugins gezien die een hoge load veroorzaakten en daarmee de website sterk vertraagden.

Dus kunnen we stellen dat niet zozeer het aantal plugins (hoewel dat zeker een factor kan zijn), maar vooral de kwaliteit een rol speelt. Er zijn sites met meer dan 20 plugins die zeer snel zijn.

Plugins die we aanraden vanwege prestatie en performance

Beveiliging

Hiervoor raden we Sucuri Security aan. Deze zorgt in combinatie met de Hoasted firewall op serverniveau voor optimale beveiliging en maar een lage load. Tip: zet wel de email alerts uit.

Caching

Gebruik voor caching de LiteSpeed Cache. Deze werkt optimaal samen met de LiteSpeed webserver van Hoasted en zorgt voor hoge snelheid van je website.  De LiteSpeed Cache werkt significant sneller dan de overige WordPress caching plugins.

SEO

Yoast SEO is echt een aanrader, gebruikersvriendelijk en doet wat het belooft.

Editor

Als je meer wilt dan met de Gutenberg en de klassieke editor van WordPress kan, heb je een editor nodig.

Onze tip:  Elementor. De gratis versie laat je al prachtige ontwerpen bouwen met eenvoudig drag en drop! Meer dan 1,2 miljoen downloads binnen drie jaar zegt genoeg over de kwaliteit.

Gallery

Wil je veel afbeeldingen laten zien op je website, dan is de standaard WordPress functionaliteit niet meer handig. In dat geval kun je een Gallery plugin installeren.

Een gratis en snelle gallery is Modula waarmee je eenvoudig prima uitziende galleries kunt maken. De betaalde versie biedt meer mogelijkheden.

Contact formulier

Een aanrader is Ninja Forms, de gratis versie is al zeer gebruikersvriendelijk om je formulieren mee te maken. Wil je meer functionaliteiten dan is er de
betaalde versie

Voor developers is de betaalde Gravity Forms een van de populairste formulierplugins, met zeer veel functionaliteit en aanpassingsmogelijkheden.

Plugins die we afraden

We hebben een overzicht gemaakt van plugins die we sterk afraden. Hierin een lijst van plugins op terreinen als beveiliging, caching, backuppen en plugins die de load en I/O (en daarmee de snelheid van je website) nadelig beïnvloeden.

Één probleem bij deïnstalleren plugins: vervuiling

Het deactiveren en uninstallen van een plugin is eenvoudig. Echter hebben veel makers van plugins ingesteld dat in de database de instellingen bewaard blijven. Mocht je de plugin later nogmaals willen installeren, dan zijn de oude instellingen direct weer meegenomen. Wat je dus op den duur kunt krijgen is dat je database vervuild is met tabellen van niet meer in gebruik zijnde plugins. Zo laat WordFence bij verwijdering 24 tabellen staan in de database, zie hieronder een gedeelte daarvan:

Gelukkig kun je achtergelaten tabellen en rijen eenvoudig oplossen met de Plugins garbage collector. Die ruimt de overtollige tabellen in één keer voor je op.
Soms worden overigens ook mappen en bestanden achtergelaten bij het deactiveren en verwijderen van een plugin.

Snelheid bij queries

Database queries hebben een significant effect op de snelheid van de website en plugins kunnen een groot aantal queries uitvoeren. De bouwers hebben niet altijd performance in hun achterhoofd omdat ze gefocust zijn op functionaliteit. Goede plugins doen maar één querie in de juiste tabel of rij, maar er zijn er jammergenoeg ook die veel meer queries laten doen. Zo zijn er plugins waargenomen die de hele wp_options tabel doorlopen, dus ook de na deïnstallaties achtergelaten rijen.

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates en leer de nieuwste mogelijkheden.

Gerelaterde artikelen