Team Roger icon

Door: Roger
Onderwerp: WooCommerce snelheid verbeteren

De 7 beste tips om jouw WooCommerce website sneller te laten draaien.

Snelheid is alles voor een e-commerce site. Hoe sneller de laadtijd van je webshop pagina’s hoe beter de algehele webshop ervaring voor je bezoeker. Een betere gebruikerservaring vertaalt zich direct in verbeterde zoekmachine ranking, verbeterde ROI en klanttevredenheid. Dit zorgt uiteindelijk voor grotere omzet en winst.

Als je een WooCommerce-gebruiker bent, is er veel dat je zelf kunt doen om de snelheid van je webshop te verbeteren. In dit artikel leggen we het belang van laadtijden uit en laten we zien welke onderdelen de grootste impact hebben op de snelheid en performance van je WooCommerce webshop.

De impact van snelheid op je WooCommerce webshop

Onderzoek toont aan dat een vertraging van 2 seconden leidt tot 7% minder conversie volume. Daarnaast heeft onder andere Google recent weer een algoritme update doorgevoerd waarbij ook de (mobiele) laadtijd van een website in hogere mate wordt meegeteld als ranking factor. Tevens is de snelheid van je website al jaren een zeer belangrijke factor in de Google Ads en tevens ook Facebook kwaliteitsscore, waardoor het invloed uitoefent op de prestaties van je advertenties.

Concreet betekent dit voor langzamere websites of webshops:
Website snelheid is dus in toenemende mate belangrijk. Als WooCommerce webshop eigenaar is het daarom niet meer weg te denken om hier geen aandacht aan te besteden. Dankzij de nadelen zoals minder verkeer, minder omzet én hogere kosten is de impact van snelheid ongekend groot en is de moeite die je steekt in het verbeteren van snelheid zeer snel terug verdiend.

Zelf de snelheid van je WooCommerce verbeteren

Zoals je hierboven leest is het als WooCommerce webshop eigenaar een absolute no-brainer om je webshop zo snel mogelijk te maken, om zo betere conversiepercentages, ROI en lagere advertenties te behalen met als doel uiteindelijk meer winst te maken.

Als webhosting aanbieder bieden wij alle soorten en maten hosting aan, waaronder Managed WooCommerce hosting. In al die jaren ervaring hebben we zeer veel verschillende soorten en maten WooCommerce webshops voorbij zien komen en weten we precies wat wel en niet werkt. Onderstaand de zeven factoren die de snelheid van een WooCommerce webshop het meeste beïnvloeden, welke wij ook voor onze klanten doorvoeren voor meer rendement. Pas ze zelf ook toe om ook jouw webshop rendement sterk verbeteren.
Snelheid tip 1: Maak gebruik van caching
Wanneer je gebruik maakt van caching in je website, wordt er bij het eerste bezoek van een pagina een kopie van het eindresultaat opgeslagen. Deze kopie kan, mits er in de tussentijd geen wijzigingen zijn gemaakt aan de inhoud, direct uit het werkgeheugen geladen kan worden aan de opvolgende bezoekers. Het gebruik van caching is iets dat je instelt in je webshop en is een absolute must have voor verbetering van laadtijden.

Afhankelijk van je hosting zit deze oplossing ook nog direct gekoppeld aan de webserver, wat voor meer performance zorg. LiteSpeed hosting is daar een goed voorbeeld van, waardoor je ziet dat dit type webserver + caching de snelste cache oplossing is.
Snelheid tip 2: Gebruik de nieuwste PHP versie waar mogelijk
PHP is een van de meest populaire scripttalen op het web en zorgt ervoor dat dynamische pagina’s in jouw website berekend en gepresenteerd kunnen worden. Het wordt door meer dan 78% van alle websites gebruikt, wat betekent dat bijna elke 8 van de 10 websites die je bezoekt, PHP in een of andere vorm gebruiken.

Binnen WordPress speelt het een cruciale rol, omdat bijna alle onderdelen binnen WordPress gebouwd is op PHP. Vele websites draaien nog op PHP versie 5.6 of 7.0, terwijl er ondertussen vijf nieuwe versies uitgebracht zijn (PHP 8.0 is op moment van schrijven het nieuwst). Ten opzichte van PHP 5.6 is de nieuwste versie bijna 4x zo snel, wat een zeer groot verschil maakt in je laadtijden.
Snelheid tip 3: Investeer in de juiste hosting en webserver

Hosting prestaties worden kritischer wanneer laadtijden een negatieve invloed kunnen hebben op conversies en omzet. Als je een succesvolle WooCommerce-winkel wilt laten groeien, moet je nog meer bewust zijn van de hosting provider die je kiest. Kijk of je hosting provider gebruik maakt van de beste hardware (nieuwste servers, NVMe opslag en snelle verbindingen met grote internet exchanges) de beste webserver oplossing (LiteSpeed met bijvoorbeeld cPanel en CloudLinux) en voorop loop op het implementeren van de nieuwste technische mogelijkheden (HTTP/3, PHP 8.0, AVIF etc). 

Middels het upgraden van je host schaaf je al snel tot de helft van je laadtijd af, wat direct zichtbaar is en bijna altijd het investeren waard is. Zou je tenslotte ook dubbel betalen voor je hosting om ook je sales te verdubbelen?

Snelheid tip 4: Afbeeldingen optimaliseren
De meeste afbeeldingen die je in je website of webshop gebruikt, bevatten vele malen meer data dan nodig. Al deze overbodige data kan middels handige optimalisatie tools worden verwijderd, zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit en zonder dat je het verschil kunt zien in de website. Het gebruik van gecomprimeerde afbeeldingen zorgt dat afbeeldingen kleiner zijn in formaat, je pagina grootte lager is en daarmee je laadtijden aanzienlijk verbeteren.Je kunt hiervoor binnen WordPress een plugin zoals Smush (betaald) gebruiken, of een individuele website zoals TinyPNG. Binnen Hoasted is hiervoor kosteloos een bulk optimalisatie tool beschikbaar, waarmee je met één klik op de knop al je afbeeldingen kosteloos optimaliseert.
Snelheid tip 5: Gebruik next-gen images

Alle grote browsers, inclusief Safari (vanaf macOS Big Sur), ondersteunen nu het .webp afbeeldingsformaat. Wanneer je dit activeert, wordt automatisch gezorgd dat een .webp-bestand aan ondersteunde browsers wordt uitgeserveerd en de oorspronkelijke .png of .jpg wordt uitgeladen wanneer het een oudere browser detecteert. Dit maakt je afbeeldingen en gerelateerde snelheid gemiddeld 59% kleiner dan PNG- of JPG-bestanden. Het verschil in laadtijd op basis van dit afbeeldingstype merk je vooral ook op mobiele laadtijden.

Snelheid tip 6: Resize je afbeeldingen naar het juiste formaat
De afbeeldingen die je op het web hoeven niet groter te zijn dan dat er werkelijk weergegeven kan worden in de website. Vaak zien we echter dat bij het gebruik van stockfoto’s of afbeeldingen die je van je fotograaf ontvangt, dat de afmeting van de foto’s of afbeeldingen vele malen te groot is.Het gebruik van te grote afbeeldingen is nadeling voor je snelheid en daarmee de gebruikservaring en conversie. Gelukkig zijn hier verschillende plugins voor, waarmee jij jouw afbeeldingen schaalt (resized) naar het formaat dat voor jouw website ideaal is.
Snelheid tip 7: Houd je database schoon
Zoals je wellicht weet, wordt je hele WordPress website content opgeslagen in een database. Een standaard WordPress-website verzamelt gegevens naarmate de tijd verstrijkt, inclusief draft versies van je pagina’s, weggegooide pagina’s, verwijderde opmerkingen en nog veel meer. WooCommerce-sites hebben daarbij ook nog productpagina’s, tags, categorieën en andere gegevens. Uiteindelijk betekent dit dat jouw database steeds groter wordt en regelmatig opschoning behoeft.

Gelukkig zijn er tal van plug-ins voor database-optimalisatie om uit te kiezen. Een populaire keuze is WP-Optimize, dat heel eenvoudig te gebruiken is. We raden aan van tevoren een backup te maken, en vervolgens alle tabellen tegelijkertijd te optimaliseren naar de nieuwste standaarden.

Samenvatting

Dus, hoe maak je website of webshop renderend? Kort samengevat is alles gerelateerd aan het sneller maken van je website, wat je middels de onderstaande verbeteringen bereikt:

  1. Maak gebruik van caching (bijvoorbeeld LiteSpeed cache of WP Rocket) om pagina’s direct vanuit het server werkgeheugen te laden.
  2. Gebruik de nieuwste PHP versie (bijvoorbeeld 8.0 of 7.4) voor snellere afhandeling van verzoeken.
  3. Investeer in de juiste hosting die altijd voorop loopt in technische mogelijkheden zoals bijvoorbeeld LiteSpeed webserver, NVMe opslag, PHP 8.0 en HTTP/3.
  4. Optimaliseer je afbeeldingen zodat ze minder groot zijn en je bezoeker minder lang hoeft te wachten totdat ze geladen zijn.
  5. Maak je afbeeldingen ook op basis van next-gen typen zoals WebP of Aviv beschikbaar, om zo op mobiel extreem veel sneller te zijn.
  6. Resize je afbeeldingen om zo betere gebruikerservaring te bieden en je bezoekers.
  7. Houd je database schoon, om zo overbodige ‘ballast’ niet onnodig mee te laden bij al je website verzoeken.
Zelf je WooCommerce shop sneller maken? Download ons gratis ebook met alle mogelijke verbeterpunten voor WooCommerce, welke je zelf kunt doorvoeren.
In ons ebook doen we je een vrijblijvend aanbod om jouw webshop beter te laten presteren op basis van onze WooCommerce hosting. Veel bedrijven accepteren deze, maar de keuze is geheel aan jou. Het ebook is gratis en de tips kun je zelf doorvoeren.
hoasted ebookcover
is nummer 1 in categorie hosting op
Beste beoordeeld

Best beoordeelde hosting en al jaren #1 op Trustpilot.

In house WooCommerce experts
Alles in huis om het meeste uit WooCommerce te halen.
LiteSpeed hosting partner
Beste technische oplossing voor de snelste WooCommerce sites.

Professionele WooCommerce webshops
vertrouwen op Hoasted

Verschillende professionele webshops vertrouwen hun hosting aan Hoasted toe. Als eerste voor de hoge performance and daarnaast voor de verregaande support en ondersteuning.