Door: Roger
Onderwerp: WooCommerce snelheid verbeteren
De 7 beste tips om jouw WooCommerce website sneller te laten draaien.
Snelheid is alles voor een e-commerce site. Hoe sneller de laadtijd van je webshop pagina’s hoe beter de algehele webshop ervaring voor je bezoeker. Een betere gebruikerservaring vertaalt zich direct in verbeterde zoekmachine ranking, verbeterde ROI en klanttevredenheid. Dit zorgt uiteindelijk voor grotere omzet en winst.
Als je een WooCommerce-gebruiker bent, is er veel dat je zelf kunt doen om de snelheid van je webshop te verbeteren. In dit artikel leggen we het belang van laadtijden uit en laten we zien welke onderdelen de grootste impact hebben op de snelheid en performance van je WooCommerce webshop.
De impact van snelheid op je WooCommerce webshop
Concreet betekent dit voor langzamere websites of webshops:
- minder conversie (minder omzet per bezoeker)
- lagere ranking in zoekmachines zoals Google (minder bezoekers)
- hogere bounce rates (minder bezoekers)
- minder prettige gebruikerservaring voor bezoekers (kortere pageviews)
- lager herhaalbezoek (minder bezoeken)
- hogere kosten per klik in jouw advertenties (hogere customer acquisition costs)
- lagere prio in ad-spo meer betalen dan de concurrent voor ads (hogere advertentiekosten)
Zelf de snelheid van je WooCommerce verbeteren
Als webhosting aanbieder bieden wij alle soorten en maten hosting aan, waaronder Managed WooCommerce hosting. In al die jaren ervaring hebben we zeer veel verschillende soorten en maten WooCommerce webshops voorbij zien komen en weten we precies wat wel en niet werkt. Onderstaand de zeven factoren die de snelheid van een WooCommerce webshop het meeste beïnvloeden, welke wij ook voor onze klanten doorvoeren voor meer rendement. Pas ze zelf ook toe om ook jouw webshop rendement sterk verbeteren.
Afhankelijk van je hosting zit deze oplossing ook nog direct gekoppeld aan de webserver, wat voor meer performance zorg. LiteSpeed hosting is daar een goed voorbeeld van, waardoor je ziet dat dit type webserver + caching de snelste cache oplossing is.
Binnen WordPress speelt het een cruciale rol, omdat bijna alle onderdelen binnen WordPress gebouwd is op PHP. Vele websites draaien nog op PHP versie 5.6 of 7.0, terwijl er ondertussen vijf nieuwe versies uitgebracht zijn (PHP 8.0 is op moment van schrijven het nieuwst). Ten opzichte van PHP 5.6 is de nieuwste versie bijna 4x zo snel, wat een zeer groot verschil maakt in je laadtijden.
Hosting prestaties worden kritischer wanneer laadtijden een negatieve invloed kunnen hebben op conversies en omzet. Als je een succesvolle WooCommerce-winkel wilt laten groeien, moet je nog meer bewust zijn van de hosting provider die je kiest. Kijk of je hosting provider gebruik maakt van de beste hardware (nieuwste servers, NVMe opslag en snelle verbindingen met grote internet exchanges) de beste webserver oplossing (LiteSpeed met bijvoorbeeld cPanel en CloudLinux) en voorop loop op het implementeren van de nieuwste technische mogelijkheden (HTTP/3, PHP 8.0, AVIF etc).
Middels het upgraden van je host schaaf je al snel tot de helft van je laadtijd af, wat direct zichtbaar is en bijna altijd het investeren waard is. Zou je tenslotte ook dubbel betalen voor je hosting om ook je sales te verdubbelen?
Alle grote browsers, inclusief Safari (vanaf macOS Big Sur), ondersteunen nu het .webp afbeeldingsformaat. Wanneer je dit activeert, wordt automatisch gezorgd dat een .webp-bestand aan ondersteunde browsers wordt uitgeserveerd en de oorspronkelijke .png of .jpg wordt uitgeladen wanneer het een oudere browser detecteert. Dit maakt je afbeeldingen en gerelateerde snelheid gemiddeld 59% kleiner dan PNG- of JPG-bestanden. Het verschil in laadtijd op basis van dit afbeeldingstype merk je vooral ook op mobiele laadtijden.
Gelukkig zijn er tal van plug-ins voor database-optimalisatie om uit te kiezen. Een populaire keuze is WP-Optimize, dat heel eenvoudig te gebruiken is. We raden aan van tevoren een backup te maken, en vervolgens alle tabellen tegelijkertijd te optimaliseren naar de nieuwste standaarden.
Samenvatting
Dus, hoe maak je website of webshop renderend? Kort samengevat is alles gerelateerd aan het sneller maken van je website, wat je middels de onderstaande verbeteringen bereikt:
- Maak gebruik van caching (bijvoorbeeld LiteSpeed cache of WP Rocket) om pagina’s direct vanuit het server werkgeheugen te laden.
- Gebruik de nieuwste PHP versie (bijvoorbeeld 8.0 of 7.4) voor snellere afhandeling van verzoeken.
- Investeer in de juiste hosting die altijd voorop loopt in technische mogelijkheden zoals bijvoorbeeld LiteSpeed webserver, NVMe opslag, PHP 8.0 en HTTP/3.
- Optimaliseer je afbeeldingen zodat ze minder groot zijn en je bezoeker minder lang hoeft te wachten totdat ze geladen zijn.
- Maak je afbeeldingen ook op basis van next-gen typen zoals WebP of Aviv beschikbaar, om zo op mobiel extreem veel sneller te zijn.
- Resize je afbeeldingen om zo betere gebruikerservaring te bieden en je bezoekers.
- Houd je database schoon, om zo overbodige ‘ballast’ niet onnodig mee te laden bij al je website verzoeken.
Best beoordeelde hosting en al jaren #1 op Trustpilot.