Heb jij ook last van een traag dashboard?
Ondanks dat WordPress websites en WooCommerce webwinkels aan de voorkant zeer snel geladen worden en moeiteloos werken komt het geregeld voor dat dit niet het geval is aan de achterkant. Het WordPress dashboard kan enorm traag worden, iets wat het verwerken van bestellingen of maken van nieuwe blog posts en pagina’s zeer frustrerend kan laten worden.
De oorzaak hiervan is meestal een combinatie van meerdere zaken, denk hierbij aan achterstallig onderhoud of niet compitabele versies van plugins ten opzichte van de WordPress core. In dit artikel gaan we hier verder op in en leggen we je uit hoe je met eenvoudige stappen kunt zorgen dat ook de achterkant van je website of webwinkel vloeiend en snel blijft functioneren.
Vermijd langzaam ladende plugins
WordPress is berucht als het gaat om de vele bestaande en enorm trage plugins. Daarnaast zijn ook sitebuilder plugins vaak een oorzaak voor vertragingen in het dashboard.
Natuurlijk is het onmogelijk om hier volledig aan te ontkomen als je websites wilt maken en niet beperkt wilt raken als het gaat om uitgebreide functionaliteiten. Het kan echter handig zijn om te kijken welke plugins mogelijk voor vertragingen zorgen, in sommige gevallen zijn er vergelijkbare plugins die niet voor deze problemen zorgen.
Je kunt dit gemakkelijk doen met de kosteloze Query Monitor plugin voor WordPress. Na deze plugin te hebben geactiveerd kun je kijken welke plugins hoge belasting opleveren.
Verwijder ongebruikte plugins en thema's
Om de aller beste snelheid te behouden is het altijd van belang om ongebruikte plugins en thema’s te verwijderen. Dit draagt niet alleen bij op het gebied van snelheid maar scheelt je ook schijfruimte en beperkt daarnaast onnodige beveiligingsrisico’s.
Je kunt daarnaast ook eens in de zoveel tijd even door het lijstje van actieve plugins lopen, om zeker te weten dat je deze allemaal nog steeds gebruikt. Mocht dat niet zo zijn kun je deze eenvoudig deactiveren en verwijderen.
Schakel WordPress Heartbeat uit in het dashboard
De WordPress Heartbeat API kan je dashboard ook vertragen omdat het bronnen verbruikt door je te waarschuwen wanneer andere gebruikers een bericht bewerken, realtime plugin meldingen etc. Met de Heartbeat Control plugin kun je deze instellingen beheren en uitschakelen.
Update je PHP versie en verhoog het geheugenlimiet
Update de PHP versie naar 7.4 als dit niet al het geval is. Met de laatste versie van PHP kan je WordPress website en backend tot wel 3x sneller worden dan wanneer deze nog op een verouderde versie draait. Controleer wel of je website nog goed functioneert na het aanpassen.
In het algemeen kan het nooit kwaad om de geheugenlimiet iets hoger in te stellen als de standaardwaarde van 32MB. Dit is zeker het geval wanneer je gebruikt maakt van WooCommerce of Premium plugins als bijvoorbeeld Elementor Pro, Astra Pro en andere website builders. Voor deze laatst genoemde plugins wordt een geheugenlimiet van 256MB aanbevolen.
Je kunt vanuit het cPanel gemakkelijk de PHP opties zelf aanpassen en beheren, zie hiervoor ook ons Support artikel: PHP instellingen en modules aanpassen
Configureer de LiteSpeed plugin
Alle webhosting servers bij Hoasted beschikken over de LiteSpeed technologie. Hiermee kun je de caching van je zowel je website als dashboard een stuk sneller maken, zonder wijzigingen in de website zelf te hoeven maken. Je kunt deze plugin binnen de WordPress bibliotheek zoeken en installeren / activeren.
Je kunt alle configuratie instellingen doorlopen met behulp van onderstaande handleiding:
Caching instellen WordPress (aanbevolen)
Daarnaast kun je ook proberen de Cache WP admin in te schakelen. Deze instellingen vind je onderaan in de LiteSpeed instellingen onder het tabje ‘Object cache’.
Tot slot kun je ook het cachen van de WP toolbar inschakelen. Deze instelling vind je terug onder ‘ESI instellingen’ binnen de LiteSpeed plugin.
Schoon de database en transients op
Zodra je de LiteSpeed plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd zal deze in het linkermenu van het WordPress dashboard verschijnen. Klik binnen de plugin menu opties op ‘Database’.
Je kunt hier vervolgens klikken op het rechthoekje links bovenin, waarmee je alles opschoont en verwijdert. Indien nodig kun je ook oude database tabellen omzetten naar InnoDB, indien dit nog niet gedaan is zal er een lijst op dezelfde pagina verschijnen.
Samenvatting
Net als in een huishouding is het handig om regelmatig even een rondje door de website en het dashboard te lopen en alles af te stoffen. Vaak kost dit ook maar enkele minuten tijd en is het dashboard dan gelijk weer een stuk sneller geworden. Hiermee kun je ook voorkomen dat (grotere) problemen ontstaan doordat je website altijd up to date is gebleven.
Heb je hier zelf geen tijd voor of wil je het gewoon liever uitbesteden? Kijk eens naar onze WordPress onderhoudsmogelijkheden. Wij bieden zowel onderhoud aan voor WordPress als WooCommerce websites waarmee we je helemaal kunnen ontzorgen.
Neem gerust contact met ons op in het geval je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, je website of iets geheel anders. We staan dagelijks voor je klaar!