Het verschil tussen HTTP/1 en HTTP/2

Men looking at laptop

Introductie

Wellicht heb je al eens van HTTP/2 gehoord of gelezen. Het HTTP(S) protocol is het protocol waarover jouw webbrowser informatie opvraagt van server. Op dit moment wordt HTTP/1.1 nog het meest gebruikt, echter stamt deze versie nog uit 1997. De nieuwe versie, HTTP/2 is op dit moment niet enkel een idee meer maar een serieuze nieuwe versie, die langzaamaan zijn plek begint te krijgen binnen vooruitstrevende web hosting. Op basis van het nieuwe HTTP/2 wordt content tot meer dan vijf keer sneller uitgeladen in vergelijking tot HTTP/1.1.

Een aantal feiten over HTTP/2:

  1. Alle recente versies van browsers ondersteunen HTTP/2
  2. Om volledig te profiteren van HTTP/2 moet een website volledig met SSL certificaat draaien. Een aantal browsers gebruikt anders toch het HTTP/1.1 protocol.
  3. HTTP/2 is tot meer dan vijf keer sneller voor het raadplegen van pagina’s dan HTTP/1.1
  4. Hoasted draait op alle servers HTTP/2, bij veel providers is dat nog niet het geval. Eén van de redenen waarom websites bij Hoasted sneller draaien dan bij andere webhosters.

Zichtbaar verschil tussen oud en nieuw
Wil je het daadwerkelijke verschil in laadtijden zien tussen beide versies, kijk dan eens op http://www.httpvshttps.com/. Nu worden gangbare websites niet uit 360 elementen opgebouwd, maar het geeft wel een goed idee van het snelheidsverschil bij pagina’s met veel elementen die geladen moeten worden.

De werking van HTTP/2

Achtergrond

Voor de mensen die wat meer willen weten hoe HTTP/2 exact werkt hebben we dit kort samengevat op een rijtje gezet. HTTP/2, uitgekomen in 2015, is een van de grootste veranderingen in hoe het web werkt sinds HTTP versie 1.1 uitkwam in 1999. Dit nieuwe protocol zorgt ervoor dat webpagina’s significant sneller geladen worden. Het is gebaseerd op het door Google ontwikkelde SPDY protocol. Inmiddels zijn alle recentere browsers ingesteld op gebruik maken van HTTP/2 (naast dat ze nog HTTP/1.1 ondersteunen). Hierna wat technische achtergrond, waardoor duidelijk wordt dat dit echt een mooie revolutionaire ontwikkeling is, die zorgt voor zeer efficiënte communicatie tussen browser en webserver.

Multiplexing/pipelining

Moderne websites hebben vaak 100 of meer connecties per pagina tussen browser en webserver. In het oude protocol konden browsers tot tien connecties parallel verwerken. Bovendien moest een verzoek binnen zijn voor een vervolgverzoek.
Met het nieuwe protocol kan de user een veelvoud aan verzoeken sturen en kan de browser ze in willekeurige volgorde ontvangen van de server. Omdat het niet meer nodig is het antwoord op een verzoek binnen te hebben voor het vervolg, wordt een enorme snelheidswinst geboekt. In een schema met de browser (linkerpijl omhoog) en de server (rechterpijl) en de communicatie-stroom tussen beiden:

Afhankelijkheid van de stream

Een pagina is opgebouwd uit onderdelen als HTML, CSS, Javascript en afbeeldingen. Om nu te zorgen dat bijvoorbeeld de CSS niet pas aan het eind gestuurd wordt naar de browser, geeft de browser prioriteiten mee in de aanvraag van een pagina met inhoud. Anders zou de pagina er pas goed beginnen uit te zien als ook de CSS binnen is.

Header compressie
De headers bevatten de informatie over welke informatie nodig is en hoe die geleverd kan worden. Met HTTP/1.1 heeft elk verzoek header informatie nodig. HTTP/2 kan alle headers in één keer sturen met gebruik van compressie.

Server push

Met HTTP/2 wordt het de server mogelijk gemaakt al informatie te sturen die nog niet is opgevraagd door de browser.

HTTP/2 bij Hoasted

Bij Hoasted zijn we altijd bezig met het maximaliseren van performance. Net als vele andere technieken, was ook HTTP/2 een prioriteit voor ons. Sinds het begin van 2017 hebben we HTTP/2 uitgerold op het gehele hosting platform. Hierdoor kun ook jij dus alle voordelen volledig benutten. Belangrijk bij de volledige activatie is echter wel dat je verbinding verloopt over SSL. Browsers ondersteunen het protocol namelijk alleen in combinatie met HTTPS. Hoasted biedt hiervoor Let’s Encrypt certificaten, of betaalde certificaten van Comodo die optioneel meer uitgebreide verificatie hebben en direct voor meerdere jaren besteld kunnen worden.

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates en leer de nieuwste mogelijkheden.

Gerelaterde artikelen