WordPress caching settings

Op het moment dat je de PHP en caching settings in je cPanel en WordPress website correct instelt, ervaar je nog betere performance. Je website wordt niet alleen vele malen sneller, maar kan ook veel meer verkeer tegelijkertijd aan. Deze functionaliteit is kosteloos inbegrepen, en kun je middels onderstaande stappen zelf instellen. Onderstaande de stap voor stap uitleg wat caching is en hoe je het op de optimale manier toe kunt passen voor WordPress websites gehost bij Hoasted.

Wat is Caching?

Een cache is een onderdeel van het geheugen van de server. Hier wordt recent en/of veelgebruikte informatie opgeslagen. Wanneer een webpagina wordt opgevraagd, worden alle onderdelen om de website uit te serveren aangeroepen (database, PHP-scripts, afbeeldingen, CSS bestanden etc), en wordt het resultaat van alle scripts uitgeserveerd. Via dat proces, wat nog steeds maar van korte duur is (gemiddeld tussen de 200ms en 3 seconden) duurt, worden alle PHP-scripts aangeroepen en worden berekeningen opnieuw uitgevoerd.

Wanneer een site gecached is, betekent dat enkel het resultaat (de cache) van de scripts wordt getoond (je website wordt uit de cache geserveerd). Dit is een zeer efficiënte manier om je website zeer snel te maken. Bijvoorbeeld wanneer je 10 website bezoekers ontvangt op een gegeven moment, dan wordt bij de eerste bezoeker de website normaal uitgeladen en vervolgens meteen in de cache gezet. Bij de volgende 9 bezoekers wordt de website dan enkel uit cache geladen, waardoor de laadtijd vele malen korter is.

De cache van jouw website of webshop wordt automatisch opnieuw aangemaakt op het moment dat een gebruiker een wijziging aan de website doet. Zie voor dit onderwerp ook de handleiding Wordpress optimaliseren op de LiteSpeed server

Stap 1: cPanel instellingen

 1. Log in op de betreffende cPanel
 2. Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software > SELECT PHP VERSION
 3. Daar zet je OPCACHE + APCU aan
 4. Klik op save/opslaan

WordPress caching settings


Stap 2: WordPress instellingen

 1. Log in op de betreffende WordPress installatie
 2. Installeer de plugin 'W3 Total Cache' (W3 Total Cache) toe aan je website en activeer
 3. Ga naar de plugin settings (Dit doe je via je WordPress admin onder menuitem 'Performance' > 'General Settings') en stel daar de volgende items in:
  • General: Toggle all stel je niet in (laat gedeactiveerd)
  • Page caching: activeer je en stel je in op 'disk enhanced'
  • Minify: stel je niet in (laat gedeactiveerd)
  • Database Cache: stel je niet in (laat gedeactiveerd)
  • Object cache: stel je niet in (laat gedeactiveerd)
  • Browser Cache: zet je aan (activeer)
  • CDN: stel je niet in (laat gedeactiveerd)
  • Reverse proxy: stel je niet in (laat gedeactiveerd)
  • Monitoring: stel je niet in (laat gedeactiveerd)
 4. SAVE ALL SETTINGS

Belangrijk:
in het geval je ook gebruik maakt van een SSL certificaat op je domein, raden we het aan om onder 'Page Caching' de optie 'Cache SSL (https) requests' aan te zetten.

Stap 3: deactiveer andere caching plugins

In het geval je eerder gebruik maakte van andere caching plugins, dan is het belangrijk dat deze worden gede-activeerd in je WordPress backend. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende WordPress caching plugins:

 • ​WProcket
 • WP Super Cache
 • WP Fastest Cache
 • Zen Cache
 • Cache Enabler

Stap 4: Uitzonderingen (o.a. voor Woocommerce gebruikers)

In het geval je gebruik maakt van Woocommerce of dynamisch gegeneerde pagina's, is het noodzakelijk dat je de url's van jouw website/webshop ook goed verwerkt in de caching plugin. Je doet dit met onderstaande stappen:


Mfunc (Woocommerce)

 • Onder 'Performance' > 'Minify', voeg je onderstaande 'mfunc' toe aan de lijst ‘Ignored comment stems' zoals in het voorbeeld.
mfunc

Woocommerce caching settings


Caching uitzonderingen voor shop en account pagina's (Woocommerce)

 • Onder 'Page caching' > 'Never cache the following pages' voeg je je de onderstaande caching uitzonderingen toe. Je wilt namelijk niet dat pagina's gerelateerd aan gebruikersaccounts, winkelwagentjes of checkout gecached worden, aangezien deze pagina's dynamische content bevatten. Door het toevoegen van deze uitzonderingen aan de W3 Total Cache plugin worden deze pagina's nooit gecached.
/shop*
shop
cart
my-account
checkout


Indien jouw shoppagina's anders genaamd zijn, dan dien je deze extra toe te voegen (dus bovenstaande url's + jouw eigen Woocommerce URL's). Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je Woocommerce hebt geïnstalleerd in een andere taal, welke anders dan Engels is. Indien je niet zeker weet wat de exacte links zijn voor jouw Woocommerce shoppagina's, dan kun je deze opzoeken in je installatie. Bekijk deze in je systeem status middels de volgende stappen:

 1. Open je WordPress dashboard
 2. Ga naar Woocommerce > System Status
 3. Er opent zich nu een pagina met een overzicht van al jouw Woocommerce instellingen. Onder het kopje 'WC Pages' zie onder welke url jouw dynamische Woocommerce shopping pagina's vallen. Je ziet in de onderstaande voorbeelden de namen (Winkelbasis) van de pagina's, het pagina ID (#8) en de url slug (/winkel/). Wat je nodig hebt is de url slug (in dit geval /winkel), welke je invult in de eerder genoemde caching uitzonderingen.

Woocommerce instellingen

Onderstaand hoe bijvoorbeeld een Zweedse Woocommerce webshop eruit kan zien.

Woocommerce instellingen


Caching uitzonderingen voor overige pagina's (voor overige dynamische pagina's)

 • In het geval je nog andere pagina's hebt die dynamisch zijn en niet gecached mogen worden, dan voeg je deze ook aan lijst toe.


Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het instellen, geef het gerust aan. Stuur een e-mail naar support@hoasted.com onze collega's helpen je graag!


How can we help you?

We want you to ask us questions, because we love to help you in accomplishing your goals. We let no questions unanswered, provide you with high speed responses and leave no problem unsolved. What is important to you, is important to us. Shoot us a message and see for yourself.