Wat zijn cron jobs?

Cron jobs zijn routines die een script uitvoeren op een gegeven interval. Als je bijvoorbeeld een script hebt om bestanden op te schonen uit een directory of updates voor een bepaalde database en je wil dat script elke paar uur draaien. Dit kan met een cron job, omdat een cron job hetzelfde script uitvoert zo vaak als jij wil.

Cron is de naam van het programma dat UNIX gebruikers helpt om een command of groepen commands automatisch te draaien op vaste tijden, meestal vanuit een script bestand. Het wordt primair gebruikt voor system administrator commands. Maar in het algemeen kan het voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Een simpel voorbeeld dat elke dag gebruikt wordt is internetverbinding, e-mailbijlages downloaden, etc.

Met andere woorden, een cron job wordt gebruikt om een automatisch of gepland proces van herhalende taken uit te voeren.

Let op: Kennis van Linux commands is noodzakelijk voor het effectief uitvoeren van cron jobs.

Cron Job Elementen

Meestal bestaat een cron job uit drie gedeeltes -

  • Het script dat wordt gebruikt voor de uitvoering.
  • Het Linux command dat het script uitvoert op een geplande of herhaalde basis.
  • De output van het script.

Voor de meeste scripts die een cron job gebruiken worden specifieke setup instructies gegeven aan de gebruiker. Als je twijfelt aan deze instructies kun je contact opnemen met de auteur van het script voor je de cron job toevoegt.

Cron Job Beperkingen

Er zijn bepaalde limieten en restricties als het gaat om het draaien van cron jobs. Met bepaalde scripts of commands kan een cron job op verschillende manieren worden gedraaid.

  • Shared en Reseller – Een cron job kan niet vaker dan eens per 15 minuten draaien.
  • VPS en Dedicated Server – Je kunt een cron job draaien zo vaak als nodig of gewenst.
  • cURL, GET, en WGET - cURL, GET en Wget worden vaak gebruikt in cron jobs en zijn standaard ingeschakeld op alle servers. Er zijn geen verdere acties nodig om deze functies te activeren. Aanvullende informatie is hier beschikbaar.

Laat ons je helpen!

Wij houden ervan als jij ons vragen stelt, want wij willen dat jij het meeste uit je hosting haalt! We beantwoorden kosteloos al je vragen, snel en duidelijk. Wat voor jou belangrijk, is ook belangrijk voor ons. Stuur ons een berichtje en ervaar zelf!