Verbeter je vindbaarheid en verhoog je omzet
Als je webwinkel eenmaal klaar is en je buitenom directe verkopen of betaalde advertenties meer verkopen wilt binnenhalen wordt het steeds belangrijker om te zorgen dat mensen de webwinkel ook goed in Google kunnen vinden.
Zonder aandacht aan deze zaken te besteden kan een webwinkel ontzettend mooi zijn of enorm goede prijzen voor haar producten en diensten, echter zullen de verkopen niet in aantallen omhoog gaan tenzij je meer publiek via onder andere Google weet aan te trekken.
Dit laatste is waar de SEO inspanningen een rol spelen. Je komt hiermee hoger in de zoekresultaten en meer mensen zullen je vinden, dankzij meer relevant bezoekersverkeer is de kans dan ook groot dat de verkopen snel gaan stijgen. In deze blog gaan we hier verder op in:
1. Vind relevante zoekwoorden
Trefwoorden zijn de zinnen die mensen online zoeken. Dit zijn de termen waarop je wilt concentreren, zodat je opduikt bij potentiële klanten die op zoek zijn naar jouw producten.
Je kunt zoveel trefwoorden gebruiken als je wilt, maar het is belangrijk om de liefde te verspreiden. Het doel is om Google te vertellen waar elke pagina op jouw site over gaat, zodat deze kan worden weergegeven voor relevante zoekopdrachten. Concentreer je niet op meerdere trefwoorden voor elke pagina – dat vertroebelt alleen maar het water! Richt je in plaats daarvan op één (of misschien twee) termen voor elk product in het begin, elke pagina of elke categorie.
Maar hoe bepaal je de juiste zoekwoorden te gebruiken? Hieronder enkele tips:
- Begin met wat je al weet (producten, categorie producten etc)
- Kijk naar (lokale) zoek opdrachten binnen de Keyword Planner van Google.
- Wees specifiek en relevant, dit helpt enorm.
- Breng zoekvolume in evenwicht met concurrentie
- Denk na over de intenties van de doelgroep
2. Schrijf doordachte productbeschrijvingen
Elke productpagina moet meer hebben dan alleen een prijs, foto en titel. Het moet ook een gedetailleerde beschrijving bevatten die het item “verkoopt” – aan zowel shoppers als zoekmachines.
Begin met na te denken over het soort informatie dat potentiële klanten nuttig zullen vinden. Afhankelijk van uw producten kunnen dit afmetingen, ingrediënten, leeftijdscategorieën of instructies zijn.
Wees dan beschrijvend en gedetailleerd. Brengt de geur van je kaars je naar een herfstbos? Is jouw A-lijn jurk perfect voor een avondje uit in de stad? Passen jouw blokken in een STEM-curriculum? Schrijf daarover.
En neem, indien van toepassing, de zoekwoorden op die u voor elke afzonderlijke productpagina hebt gekozen. Stop ze er echter niet zo vaak in als je kunt. Gebruik ze in plaats daarvan op een natuurlijke manier, in de inhoud die u al aan het schrijven bent.
Als u bijvoorbeeld een reep met pure chocolade frambozensnoep verkoopt, schrijf dan geen beschrijving als:
“Wij verkopen pure chocolade frambozen candybars. Onze pure chocolade frambozen candybars zijn gemaakt van het fijnste in Nederland verwerkte cacaopoeder. Als je geïnteresseerd bent in onze pure chocolade-frambozen-snoepreep, klik dan op de onderstaande knop om een aankoop te doen.”
Klinkt dat natuurlijk? Helemaal niet. Onthoud: je wil je eerst concentreren op uw sitebezoekers om een succesvolle SEO-strategie te hebben. Dus in plaats daarvan zou je iets kunnen schrijven als:
“Onze nieuwe reep met pure chocolade frambozen is de perfecte keuze voor liefhebbers van een gedurfde smaak. Gemaakt van het fijnste in Nederland verwerkte cacaopoeder, gevuld met een zure, kleverige frambozenjam die bij elke hap knalt.”
Dat type beschrijving gebruikt het trefwoord natuurlijk, maar helpt shoppers ook om zich de exacte ervaring van het bijten in de chocoladereep voor te stellen.
3. Wees voorzichtig met dubbele inhoud
- Kopieer/plak niet alleen beschrijvingen van fabrikanten. Als je producten dropshipt, zorg er dan voor dat je niet alleen de standaardbeschrijvingen van de leverancier toevoegt. Immers, iedereen die dezelfde artikelen verkoopt, doet waarschijnlijk hetzelfde. Wees in plaats daarvan uniek en geef je eigen draai aan dingen.
- Schrijf unieke beschrijvingen voor elk product. Als je vergelijkbare producten hebt, is het misschien verleidelijk om dezelfde beschrijving meerdere keren te kopiëren en te plakken. Maar dit kan de rangorde van beide productpagina’s verwateren. Besteed wat tijd aan het nadenken over wat iedereen anders maakt en concentreer je daarop.
- Controleer uw URL-structuur nogmaals. Let op zaken als sessie-ID’s, trackinglinks en pagineringsproblemen. Yoast doorloopt dit soort technische problemen in meer detail.
- Duplicate content check. Maak gebruik van een website SEO checker tool zoals bijvoorbeeld Sitechecker om te controleren op duplicate content.
4. Gebruik strategische trefwoorden in ankertekst
Interne links – links naar andere inhoud op je eigen site – zijn ongelooflijk waardevol vanuit een SEO-perspectief. Ze zijn een geweldige manier om Google te helpen de relatie tussen al je pagina’s te begrijpen.
Maar wanneer je deze links maakt, gebruik dan niet alleen zinnen als “klik hier” of “kijk hier eens naar” als uw ankertekst. Neem in plaats daarvan, indien van toepassing, uw zoekwoorden op.
Zeg bijvoorbeeld niet ‘klik hier voor onze lijst met het beste speelgoed voor peuters’.
Zeg in plaats daarvan: “Onze lijst met het beste speelgoed voor peuters bevat nog meer geweldige cadeau-ideeën!”
5. Verbeter de URL-structuur op de website
Eerst en vooral bieden goede URL’s een even goede gebruikerservaring door sitebezoekers een voorbeeld te geven van waar de pagina over gaat. Maar ze doen ook precies hetzelfde voor zoekmachines.
Probeer uw URL’s kort, beknopt en beschrijvend te houden. Dus als u bijvoorbeeld een Franse pers verkoopt, wilt u een product-URL zoals example.com/store/products/374820/show vermijden. Probeer in plaats daarvan iets als example.com/machines/french-press. Zie je hoeveel gebruiksvriendelijker dat is?
U wilt waar van toepassing ook zoekwoorden opnemen. Uw belangrijkste focus moet liggen op de ervaring voor sitebezoekers. Maar u kunt misschien een trefwoord in de URL stoppen op een manier die nog steeds goed vloeit.
6. Maak je website veiliger en sneller
Een site die snel laadt, is essentieel voor een geweldige gebruikerservaring, dus het is geen verrassing dat zoekmachines rekening houden met snelheid bij het rangschikken van je pagina’s. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat de winkel snel is:
- Optimaliseer uw afbeeldingen . Gebruik alleen de grootste benodigde bestandsgrootte en comprimeer mediabestanden waar mogelijk.
- Cache instellen . Caching slaat een kopie van uw website op in de browsers van bezoekers, zodat deze de volgende keer dat ze deze bezoeken veel sneller laadt. Je kunt dit instellen met de LiteSpeed plugin.
- Beperk het aantal plug-ins dat u gebruikt . Hoe meer plug-ins, hoe meer code en hoe meer gewicht op uw site. Houd alleen de noodzakelijke geïnstalleerd en overweeg tools die meer dan één functionaliteit bieden, zoals Jetpack .
- Update WordPress, uw thema en uw plug-ins regelmatig . Updates bevatten vaak geoptimaliseerde code die sneller laadt. Bovendien is het belangrijk voor veiligheid en functionaliteit. Je kan hiervoor ook het onderhoud door ons laten doen!
- Overweeg een WooCommerce VPS.
Conclusie
Daar waar elke webwinkel met maatwerk specificaties en wensen zit kunnen we het ons voorstellen dat je hier nog een aantal vragen over hebt, daarnaast is het ook mogelijk dat we kosteloos een Benchmark voor je opzetten zodat je kunt kijken hoe jouw project beter kan presteren op een WooCommerce VPS.
Neem hiervoor dan ook gerust contact met ons op of plan een terugbel verzoek in. We zullen je op werkdagen en tijdens kantoor uren dan doorgaans binnen een half uur contacten!