DNS records controleren voor developers

DNS beheer tools

In dit artikel leer je verschillende zaken over het controleren van DNS records voor domeinen. Ideaal voor developers of web professionals die domeinen willen leren verhuizen en beheren op de meest professionele wijze. Het bevat verschillende beheertools en uitleg over het gebruik van het DIG commando via de command line interface / Terminal.

Opzoeken van publieke DNS verwijzingen

Middels dig, dat staat voor ‘Domain Information Groper’, kun je snel en eenvoudig DNS records controleren. Dig is een tool die gebruikt wordt voor netwerkbeheer voor het opvragen van details uit een Domain Name System. Het is handig voor het verifiëren en oplossen van DNS-problemen en het uitvoeren van DNS-zoekopdrachten.

Onderstaande commando’s gebruik je om op te zoeken naar welk IP adres een DNS regel type van een domein actief verwijst op het publieke internet. Dit is handig voor het opzoeken van en IP adres of om snel nameservers of mailservers op te zoeken.

dig NS hoasted.com
dig MX hoasted.com
dig A hoasted.com
dig TXT hoasted.com

Zo zie je dat bij dig MX hoasted.com de mailserver details van Google naar voren komen, wat aangeeft dat de mail via G Suite verloopt.

hoasted.com. 300 IN MX 10 aspmx.l.google.com.
hoasted.com. 300 IN MX 20 alt1.aspmx.l.google.com.
hoasted.com. 300 IN MX 20 alt2.aspmx.l.google.com.
hoasted.com. 300 IN MX 30 aspmx2.googlemail.com.
hoasted.com. 300 IN MX 30 aspmx3.googlemail.com.

TTL bekijken

Wanneer je een dig A doet op een domein, zie je tevens in de resultaten ook de TTL (time to live) vermeld staan als een getal uitgedrukt in seconden (300 in dit voorbeeld, 5 minuten het minimum):

domein.nl. 300 IN A 158.65.98.139

Dit geeft aan hoe lang het duurt totdat de DNS gegevens opnieuw worden opgehaald door jouw provider, bij betreffende nameservers van het domen. Dit is in de meeste gevallen het aantal seconden dat je bij een domein verhuizing nog moet wachten tot het nieuwe IP adres zichtbaar is.

Opzoeken whois gegevens en domein details

Met onderstaande commando’s zoek je de onderliggende details van een domein op. Met een whois op een domein of een IP adres kun je snel zien wat de status van een domein is, of er een domein lock actief is en welke nameservers actief zijn. Met een whois op een IP adres zie je wie de beheerder is van het IP en welk netwerk er wordt gebruikt.

whois domein.nl
whois 178.33.223.161

Reverse hostname opzoeken

Wanneer je wilt zien welke server hostname er wordt gebruikt op een IP adres kun je het zogenaamde host commando gebruiken. Zo zie je in onderstaand voorbeeld dat dit IP verwijst naar server s1114 bij Hoasted.
host 178.33.223.161

DNS details opzoeken op andere nameservers

Wanneer je een domein wilt verhuizen en van tevoren nog een controle wilt doen of alle DNS records bij de nieuwe provider goed staan, kun je ook de DNS records binnen specifieke nameservers opzoeken. In het geval van Hoasted is de eerste nameserver ns1.hoasted.nl. Zo kun je snel zien of je alles al goed hebt ingesteld. Hiervoor plaats je de betreffende nameserver achter het dig commando, waarmee je niet meer in het publieke internet zoekt, maar enkel in die specifieke nameserver (dus @ns1.hoasted.nl zorgt ervoor dat op die nameserver gezocht wordt):

dig MX hoasted.com @ns1.hoasted.nl

Oude DNS gegevens opzoeken

Wanneer je historische DNS records wilt terugzoeken kun je onderstaande tool gebruiken:

https://www.dnstrails.com/

  1. Ga naar https://www.dnstrails.com/
  2. Typ het domein in
  3. Ga naar tabblad historical data
  4. Daar zie je alle historie van alle DNS records
SecurityTrails bedrijf

Domein en DNS tools in de browser

Naast het gebruik van de command line om DNS queries te zoek, zijn er verschillende tools om DNS records op te zoeken middels verschillende webtools op het internet. Onderstaande tools zijn de door ons meest gebruikte en favoriete websites. 

Whats My DNS

Ideaal om wereldwijd een snelle check te doen of een domein al verwijst naar het gewenste DNS record. Dit is vooral handig tijdens het verhuisproces, waarbij je kunt kijken op welk moment het domeni actief verwijst naar het nieuwe IP of bijvoorbeeld de nieuw ingestelde nameservers.

https://www.whatsmydns.net/

Whatsmydns logo

Dig web interface

Deze tool is de command line versie in de browser en biedt alle mogelijkheden om DNS verzoeken te doen van verschillende type records en opties. Hierkun je je zelfs een specifieke nameservers opgeven om in de Hoasted DNS zone te zoeken (specify myself, vul in @ns1.hoasted.nl)

https://www.digwebinterface.com/

Hoasted Nameservers

Google DIG

https://toolbox.googleapps.com/apps/dig/#MX/
G Suite Toolbox

DNS resolver van CloudFlare instellen op je computer

Je hebt de mogelijkheid om de standaard DNS resolver van je internet provider (bijvoorbeeld Ziggo, UPC of KPN), aan te passen naar de resolvers van CloudFlare. Hiermee zullen je DNS verzoeken (en daarmee je website laadtijden) voor jouw eigen computer een stukje sneller en eerder actueel zijn. Dit is ideaal voor developers en web professionals en stel je in met met onderstaande handleidingen:

Overige handige websites en tools

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates en leer de nieuwste mogelijkheden.

Gerelaterde artikelen