De optimale naconfiguratie voor WordPress websites

cPanel en WordPress

WordPress naconfigureren met cPanel

Het installeren van een Let’s Encrypt SSL certificaat en WordPress is vrij gemakkelijk en snel gedaan vanuit je cPanel hosting account. Hierbij worden echter een aantal kleine naconfiguratie instellingen vergeten die een groot verschil kunnen maken als het gaat om het functioneren van je website. Denk hierbij aan het forceren van SSL, PHP geheugen limieten en opties en meer.

We gaan er tijdens deze blog vanuit dat je reeds WordPress op het cPanel account hebt geinstalleerd. Mocht je dit nog niet hebben gedaan kun je de Support handleiding hiervoor eerst doorlopen voor je verder leest en begint met de naconfiguratie. 

Staat je nieuwe of bestaande WordPress installatie reeds klaar? Lees dan direct verder:

SSL certificaat installeren en naconfigureren

Om tijdelijk en direct kosteloos een SSL certificaat te installeren kan je gebruik maken van Let’s Encrypt binnen het cPanel account. Zie hiervoor ook het Support artikel: SSL met Let’s Encrypt certfificaat.

Nadat je het Let’s Encrypt certificaat hebt geinstalleerd dien je nog een stukje code toe te voegen aan het .htaccess bestand. Je kunt dit bestand terugvinden door vanuit je cPanel account op ‘File manager’ te klikken waarna je naar de ‘public_html’ directory gaat. Hier kun je alle bestanden bekijken, bewerken en opslaan.

Open hier het .htaccess bestand en voeg daar onderstaande regels code aan toe:

RewriteEngine on
RewriteRule ^.well-known – [L]
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTPS} !on
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

PHP limieten aanpassen en goed instellen

Login op het cPanel account van je nieuwe website en ga vervolgens naar de sectie ‘Software’ waarna je op ‘Select PHP Version’ kunt klikken. Klik vervolgens bovenin op ‘Options’. 

Controleer hier of de Current PHP version op ‘7.4 (current)’ staat. Mocht dat niet zo zijn raden we je aan deze alsnog te selecteren, het opslaan gebeurd vervolgens automatisch.

Vervolgens kun je onderstaande drie waardes wijzigen afhankelijk van het type hosting account en de gebonden resources die beschikbaar zijn:

  • Memory_limit: Wijzig deze naar 256M bij Personal tot 512M vanaf Professional accounts.
  • Post_max_size: Verhoog deze naar 256M, dit is normaal ruim voldoende.
  • Upload_max_filesize: Indien je grote bestanden moet uploaden kan je dit verhogen.

Vervolgens kunnen nog een wijziging maken aan het .htaccess bestand en het wp-config.php bestand om er voor te zorgen dat WordPress weet gebruik te mogen maken van de nieuwe maximale PHP limieten. Ga hiervoor wederom vanuit het cPanel account met de ‘Filemanager’ naar de ‘public_html’ directory. Hier vind je beide bestanden om aan te passen.

Voeg onderstaande code toe aan het wp-config.php bestand:
define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘512M’);

Voeg onderstaande code toe aan het .htaccess bestand:
php_value memory_limit 256M

Caching instellen met de LiteSpeed plugin

Ga vanuit het WordPress dashboard naar ‘Plugins’. Wanneer je via Installatron een nieuwe WordPress installatie hebt klaargezet zal de LiteSpeed plugin in de lijst weergeven staan. Mocht dit niet zo zijn, kun je deze eerst handmatig toevoegen aan de website.

Activeer vervolgens de plugin en doorloop alle stappen uit onderstaand artikel:
Caching instellen WordPress (aanbevolen)

Een handige tip is om tijdens het ontwikkelen van de website, de plugin tijdelijk te deactiveren. Je hoeft dan niet continue de LiteSpeed Cache te legen na elke gemaakte wijziging.

Samenvatting

We hopen dat je weer iets nieuws hebt kunnen leren in dit blog artikel. Nadat je deze stappen hebt doorlopen zou je het maximale uit je huidige resources moeten kunnen halen. In het geval je hierbij nog weinig verbetering merkt zou je mogelijk toe kunnen zijn aan een upgrade met meer resources voor het hosting account. 

Daarnaast is het ook mogelijk om de website door ons te laten optimaliseren, dit kun je het beste doen als de website verder helemaal klaar is en ook al live staat. 

Neem ook gerust contact met ons op in het geval je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, of je mogelijk een upgrade nodig hebt voor je website of iets geheel anders. We staan voor je klaar!

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates en leer de nieuwste mogelijkheden.

Gerelaterde artikelen